Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

28 ianuarie – Ziua Internațională LEGO

Chiar și cu un pic de întârziere, merită să marcăm și noi Ziua Internațională LEGO și să cunoaștem câteva detalii despre istoria jocului care a schimbat viața a milioane de copii de pe întreg globul.

De ce este ea serbată pe data de 28 ianuarie? Pentru că în anul 1958, fix în această zi, s-a născut cărămida LEGO. Mai exact, tâmplarul danez Godtfred Kirk Christiansen, a depus solicitarea pentru brevetarea acesteia.

Istoria companiei LEGO merge însă, cu aproape o sută de ani în urmă. În 1926, Ole Kirk Christiansen, al zecelea copil al unei familii dintr-un sat din Danemarca, își deschide un atelier de tâmplărie, în satul natal, Billund, după ce învățase meserie de la unul din frații lui mai mari (https://ro.wikipedia.org/wiki/GrupulLego). Acesta se axa pe produse de larg consum, realizate integral din lemn, iar vânzările de scări şi mese de călcat aduceau cea mai mare parte din câştig. Din cauza crizei economice mondiale (Marea depresiune 1929 – 1933), schimbarea a survenit inevitabil în urma scăderii bruşte a cererii pentru aceste bunuri.

Piese vechi de LEGO
Sursa: https://life.ro

Primele jucării din lemn

Producerea jucăriilor din lemn a reprezentat o modalitate de reinventare pentru tâmplarul danez, care a găsit această nișă pentru a-și salva afacerea.
S-a dovedit că cererea pentru astfel de produse nu scădea niciodată, nici măcar în timpul celei mai puternice crize economice, motiv pentru care atelierul a continuat să existe și să se dezvolte. Era nevoie, însă, de un nume potrivit pentru ceea ce avea să devină cea mai cunoscută companie producătoare de astfel de jucării din lume. Toți angajații au fost rugați să sugereze o denumire pentru fabrica lor. Au fost multe idei și sugestii, însă Ole Kirk a fost cel care a venit cu dumirea LEGO, un derivat din cuvintele daneze „leg” și „Godt” care împreună înseamnă „joc bun”.

Câțiva ani mai târziu, Ole Kirk a aflat că formula LEGO înseamnă „a pune împreună” în limba latină, ceea ce se potrivea de minune celui mai popular joc de construcție din lume.

Godtfred Kirk Christiansen – principalul ajutor al tatălui său, Ole Kirk, a început să lucreze cu acesta încă de la vârsta de 12 ani, iar la vârsta de 17 ani, el crea deja primele modele de jucării. În 1947, cei doi au obținut mostre de blocuri de construcție din plastic, fabricate de Kiddicraft. Aceste cărămizi de construcție au fost dezvoltate și patentate în Marea Britanie de către Mr. Hilary Harry Fisher Page, un psiholog de copii.

În felul acesta, LEGO a început să treacă de la lemn, la plastic și la producția în masă a acestor jucării, însă LEGO tot nu era compania pe care o știm azi pentru jucăriile sale unice.

În 1958, după moartea tatălui său, Godtfred Kirk Christiansen, a moștenit compania și a patentat primele modele moderne de cărămizi de plastic. Cărămida LEGO pe care o știm noi azi s-a născut pe data de 28 ianuarie 1958, la ora 13:58. În 1963, acetatul de celuloză, materialul folosit la producerea cărămizilor LEGO, a fost înlocuit de stiren acrilonitril butadienă (ABS), un material ce este folosit până în prezent în plasticul cuburilor de construcție. Acest material nu este toxic și este mai puțin expus decolorării și deformării plasticului. Cărămizile fabricate din ABS își păstrează forma și culoarea și după 40 de ani.
(https://life.ro/fondatorul-lego-de-la-dulgherul-ce-vindea-scari-si-jucarii-de-lemn-la-inventatorul-celor-mai-cunoscute-jucarii-din-lume/).

Compania a crescut în permanență și a venit tot timpul cu produse și idei inovative. Cine nu a auzit de: seturile de trenulețe LEGO sau de seturile tematice, de figurinele (familia) LEGO, de parcurile Legoland (9 în total, în Europa, Asia și SUA)? Poate că motivul reușitei pleacă și de la motto-ul fondatorului: “Doar cel mai bun este destul de bun” („Der bedste er ikke for godt“) și reflectă importanța calității produselor și serviciilor și a respectului față de client.

Cu toate acestea, au fost și o serie de provocări pe care fondatorii companiei le-au avut de îndurat. Un prim incendiu în anii 40, când singura fabrică și micul depozit LEGO au ars, a însemnat momentul în care s-a hotărât ca producția să se axeze doar pe realizarea de jucării. În acea perioadă, compania producea nu doar jucării, ci și alte obiecte uzuale din lemn.
Pe 4 februarie 1960, fabrica LEGO a fost lovită de un fulger, iar divizia pentru fabricarea de jucării de lemn din cadrul companiei LEGO a ars din temelie. Astfel, un al doilea a incendiu a hotărât soarta companiei: se va renunța la jucăriile din lemn, compania LEGO concentrându-se exclusiv pe cele din plastic. La momentul respectiv LEGO vindea deja 50 de modele diferite în multe țări din lume.

Astăzi compania este condusă de nepotul lui Ole Kirk, Kjeld Kirk Kristiansen, a cărui viziune inovatiovă ține LEGO pe culmile succesului încă din 1977. Plecând de la fabricarea de jucării, brandul LEGO s-a extins în timp în alte domenii, de pildă în piaţa jocurilor video sau a producţiei de filme, şi a devenit o marcă globală.

LEGO SPIKE PRIME ARRA CLUB PITESTI

Beneficiile unui astfel de joc, de care se pot bucura și cursanții ARRA CLUB, sunt nenumărate, dar dorim să vi le amintim pe următoarele:

– Potențarea abilităților sociale și a capacității de a lucra în echipă;
– Îmbunătățirea abilităților lingvistice și a modului de comunicare;
– Dezvoltarea abilităților matematice, de orientare și conștientizare a spațiului;
– Sporirea preciziei sistemului motor și a dexterității;
– Antrenarea creativității și imaginației;
– Exprimarea propriilor viziuni și emoții;
– Exersarea perseverenței și gestionarea situațiilor stresante;
– Consolidarea stimei de sine și a curajului de a fi ei înșiși;
– Scăderea nivelului de stres și de anxietate;
– Crearea de noi obiceiuri care implică răbdare, atenție și concentrare.

Nu e de mirare că acest joc versatil este atât de iubit de copii și adulți, deopotrivă. Pentru că învățarea prin joacă e distractivă și plină de imprevizibil. Iar la cum a decurs istoria LEGO de-a lungul anilor, cu siguranță vom avea parte de noi provocări și inovații și pe viitor.